Met deze opleiding Digitaal Leiderschap in het najaar van 2020 denkt de cultuursector gezamenlijk na over nieuwe businessmodellen en digitale innovatie. Wil jij graag weten welke cultuurhuizen en knappe koppen hierover samenzitten? Lees dan zeker verder.
Tijdens de coronacrisis legde de nood aan een digitale werking een aantal pijnpunten bloot bij cultuurorganisaties. Daarnaast zorgde het ook voor boeiende innovatieve experimenten. Die digitale dienstverlening zal nodig blijven en dus komt deze opleiding als geroepen. Met 26 deelnemers denken we na over duurzame oplossingen in de cultuursector. De deelnemers komen zowel uit kleine als grote culturele instellingen die werken met theater, muziek, erfgoed, beeldende en audiovisuele kunsten, bovenlokaal cultuurbeleid, cultuur- en gemeenschapscentra, cultuur- en vrijetijdsdiensten en bibliotheken.
De deelnemers worden begeleid door een team van experten in technologie, leiderschap, business modeling, ecosystemen, digitale transformatie en human resource management van Universiteit Antwerpen, Antwerpen Management School, UGent, Meemoo, Cultuurconnect en Vissch+Stam.
Maak kennis met de deelnemers
1. Sarah Bastien, Algemeen zakelijk directeur, AGB Erfgoed (Huis van Alijn, Industriemuseum, ETWIE en STAM) en AGB Kunsten en Design (Design Museum, MSK Gent en S.M.A.K.)
“Ik wil onze digitaliseringsprojecten rond CRM, online ticketing en digitale collectievorming kunnen plaatsen in een strategisch verhaal, zodat we de komende jaren aan een realistisch tempo kunnen groeien.”

2. Colette Castermans, hoofd communicatie (staf), Mu.ZEE, Oostende en Permekemuseum, Jabbeke
“Naast de uitbouw van de evidente digitale tools zoals social media en de website en de ontsluiting van onze collectie, vind ik het belangrijk dat er zich een netwerk van kennis over het digitale kan ontplooien intern en extern.”

3. Bruno Claes, Zakelijk leider, M Leuven
“We schrijven in het najaar een digitale strategie uit om van M Leuven tegen 2025 een volwaardig digitaal museum te maken. Dit traject moet mij en enkele andere early adopters binnen Museum M helpen om die transitie te vertalen naar concrete acties.”

4. Katrien Steelandt, Coördinator e-cultuur, Musea Brugge
“Musea Brugge schreef naar aanleiding van haar beleidsplan in 2019-2023 voor de eerste keer een digitale strategie, die nog wel wat kan aangesterkt worden in deze opleiding. Zo kunnen we digitaal een sterk merk worden.”

5. Carolien Van Loon, Manager beleid en strategie, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
“Ik wil meer inzicht krijgen in de impact van digitale vernieuwingen op de werking van (andere) culturele organisaties, verdienmodellen, de nodige competenties van medewerkers, nieuwe technologieën en mogelijke opportuniteiten.”

6. Maartje Stubbe, waarnemend directeur, Fotomuseum Antwerpen
“De huidige coronacrisis lijkt één en ander in een stroomversnelling gebracht te hebben, maar legt tegelijk een groot pijnpunt bloot: onze Vlaamse musea hebben nog een weg te gaan in visievorming en het aansturen van digitale trajecten.”

7. Vjera Somers, Algemeen coördinator, Compagnie Cecilia
“We werken in een wendbaar en sterk team dat openstaat voor nieuwe evoluties en veranderingen liever ziet als mogelijkheden dan als bedreigingen. We hebben de afgelopen jaren ook sterk ingezet op een duurzaam en gezond HR-beleid.”

8. Veerle Braem, Zakelijk directeur, AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen)
“AMUZ is een flexibele organisatie met een veerkrachtig team dat van aanpakken weet en openstaat voor verandering. Aan het einde van het traject zou ik graag zien dat AMUZ een voortrekkersrol speelt binnen onze sector.”

9. Maxine Schoemans, Teamleider Klantenservice, Kunst in huis
“Ik geloof dat het mogelijk moet zijn om net als Spotify, Netflix, Bloomon … ook kunst fun, makkelijk en in enkele muisklikken bereikbaar te maken voor iedereen.”

10. Nele Buys, CEO, Consouling Sounds
“We beseffen dat leiderschap vandaag wezenlijk digitaal leiderschap is. Via dit traject willen we leren om ons businessplan voortdurend bij te sturen in functie van nieuwe inzichten.”

11. Sofie Ruysseveldt, Collection Manager, ARGOS centre for audiovisual art
“Nog al te vaak wordt het digitale erbij genomen als iets extra. Ik ben benieuwd naar raakvlakken bij de dienstverlening van de deelnemende organisaties voor samenwerking en schaalvoordelen …”

12. Bregt Van Wijnendaele, Coördinator film, JEF vzw
“Ik zou graag een zicht krijgen op de disruptieve kracht van internationale platformen en hoe die onze core business binnenstebuiten zullen keren.“

13. Dries Van Robaeys, Communicatie- en marketingverantwoordelijke, Schouwburg Kortrijk
“Hoe kunnen we als presentatieplek en als stad de cultuurparticipatie en -beleving digitaal voeden? Hoe kunnen we cocreatieve projecten digitaal ontwikkelen of versterken? En hoe kunnen we via alternatieve financieringsbronnen onze waardecreatie vergroten?”

14. Tim Stroobants, Zakelijk Leider, WISPER vzw
“Ik geloof in digitale oplossingen als middel en niet als doel, zodat er ruimte vrijkomt om medewerkers in te zetten op hun toegevoegde waarde.”

15. Steven Van Hissenhoven, Specialist digitale bibliotheek, Bibliotheek De Kimpel in Bilzen
“In deze opleiding wil ik een vernieuwde strategie uitschrijven waarbij het publiek centraal staat en niet de technologie op zich, zoals dat nu wel het geval is in de mediaruimtes.”

16. Elise Gazenbeek, Diensthoofd, de Bib Leuven
“Het verhaal van een digitale bibliotheek moet passen binnen het Leuvense Smart city verhaal en wil partnerschappen aanmoedigen met bedrijven en organisaties die werken met innovatie en digitalisering zoals Imec, KU Leuven en Leuven Mindgate.”

17. Leen Lekens, Hoofdbibliothecaris, Muntpunt
“We staan onder begeleiding van een digitaal architectenbureau aan het begin van diverse trajecten waarin we bewust de klant centraal willen plaatsen en betrekken in het creatieproces van nieuwe en bestaande dienstverlening.”

18. Daniela Puplinkhuisen, Dienstleider, Bib Dendermonde
“Ik zou graag willen dat alle bibliotheekmedewerkers meedenken over onze toekomstige digitale strategie op maat voor een duurzame klantenrelatie.”

19. Frederik Geysen, Archivaris en Digitaal strateeg, Dienst erfgoed en archief Leuven
“Vier kernwaarden staan centraal in ons digitaliseringsverhaal: duurzaam, open, publieksgericht en samen. Het implementeren is echter een zeer complexe oefening en er is nood aan een sterk digitaal leiderschap.”

20. Isabelle van Ongeval, afdelingschef digitaal archief, Letterenhuis
“Digitaal archiefbeleid loopt doorheen de hele organisatie en heeft impact op alle werkprocessen, taken en rollen. Ik hoop dankzij dit traject dat ik procedures kan ontwikkelen, testen en motivatie en enthousiasme kan losweken bij collega’s voor collectie-aangroei, collectiebeheer, duurzame bewaring, ontsluiting en publiekstoeleiding.”

21. Ilke Froyen, Directeur, Passa Porta internationaal literatuurhuis
“Passa Porta is volop bezig met een intern traject rond culturele gelijkwaardigheid vertrekkend vanuit inhoudelijke, maatschappelijke, economische waarde en menselijk kapitaal.”

22. Lieze Neyts, Erfgoedconsulent, Erfgoed zuidwest
“Onze netwerkorganisatie heeft nood aan digitalere werkwijzen om cultuurwerkers te ondersteunen in transversale samenwerking, talentontwikkeling, hedendaagse communicatie, UiTPAS en cultureel erfgoed.”

23. Evi Bert, Coördinator Content Management, M HKA
“Om de samenwerking met diverse partners te optimaliseren is het nodig onze ICT-infrastructuur, methodologie en werkprocessen alsook de verwachtingen en ambities onder de loep te nemen en scherp te stellen.”

24. Siska Crombé, Teamverantwoordelijke administratie en onthaal en ICT, CC Strombeek
“Ieder huis past digitale systemen op zijn eigen manier toe en uitwisseling is er zeer vaak niet. Ik zou dan ook graag deelnemen om onze kennis met elkaar te delen.”

25. Pieterjan Lefever, Zakelijk verantwoordelijke, De Republiek
“Het lijkt ons in tijden waar subsidies op de helling staan zeer waardevol om te kijken op welke innovatieve manier we onafhankelijk van overheden kunnen werken.”

26. Floris Zuallaert, Content Manager, Werkplaats immaterieel erfgoed
“We hebben de ambitie om een datahub te zijn en krijgen veel vragen om hulp bij het overbruggen van de digitale kloof bij erfgoedgemeenschappen, erfgoeddienstverlenende organisaties en erfgoedcellen.”
