Digitale leiders brengen ‘all things digital’ in het DNA van de organisatie en maken een digitale transformatie mogelijk. Leidinggevenden die werken in de cultuursector in Vlaanderen en Brussel kunnen zich kandidaat stellen om de opleiding te volgen.
Leidinggevenden
De opleiding richt zich tot cultuurprofessionals die de ruimte hebben om het voortouw te nemen in de digitale transformatie van de organisatie.
Dit kunnen formeel leidinggevenden (directie- of managementniveau) zijn, of informeel leidinggevenden: (beleids- of staf)medewerkers met een mandaat om een digitale strategie uit te werken en het bijhorende veranderproces vorm te geven.
De opleiding richt zich ook tot medewerkers die willen doorgroeien naar een leidinggevend functie.
Cultuursector
De opleiding richt zich tot professionals werkzaam in een door een Vlaams cultuurdecreet of -fonds gefinancierde organisatie, met name uit
- het lokaal cultuurbeleid (bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra).
- de kunstensector (inclusief toegepaste kunsten).
- het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
- de cultureelerfgoedsector.
- het bovenlokale cultuurbeleid (bv. intergemeentelijk samenwerkingsverband, letteren).
- cultuureducatieve organisaties (gesubsidieerd door het jeugddecreet).
We richten ons enkel op professionals uit cultuurorganisaties, geen individuen. Professionals van belangenbehartigers, koepelorganisaties komen in eerste instantie niet in aanmerking.
Selectie
We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep van maximaal 25 deelnemers.
De kandidaatstelling is de basis voor een eerste selectie, eventueel aangevuld met selectiegesprek om bijkomende vragen te stellen of onduidelijkheden weg te werken.
Bij de uiteindelijke selectie houden we rekening met:
- kwaliteit van de kandidaatstelling.
- voldoende diversiteit qua profielen, contexten, subsectoren, leeftijd, gender … van de kandidaten. Hoe meer variatie tussen de ontstane best practices en hun ambassadeurs, hoe groter de wervende kracht naar de bredere cultuursector (multiplicatoreffect).
- community: informeel leren, peer support en samenwerking tijdens en na de opleiding zijn cruciaal. Daarom streven we naar de uitbouw van een community en enige mate van onderlinge herkenbaarheid tussen de deelnemers.